sâmbătă, 17 octombrie 2009

Parintele John Breck - "Dorul de Dumnezeu" (fragmente)


"Lucrarea rascumparatoare si mantuitoare a lui Dumnezeu este, de asemenea, cunoscuta noua doar prin descoperire dumnezeiasca. Dumnezeul care aduce toate dintru nefiinta la fiinta Se descopera pe Sine Insusi ca Dumnezeul care ne cunoaste mai intim decat ne cunoastem noi insine, care ne iubeste intr-atat incat Se jertfeste pentru noi, pentru a face accesibil noua darul vietii vesnice. Dumnezeul cel mai presus de cosmos este, de asemenea, Dumnezeul care este mai apropiat de noi decat propria noastra inima."
*
"De asemenea şi Duhul vine în ajutor slăbiciunii noastre, căci noi nu ştim să ne rugăm cum trebuie, ci Însuşi Duhul Se roagă pentru noi cu suspine negrăite. (Romani 8,26) - Aceasta inseamna, in primul rand, ca inchinarea autentica este posibila doar prin salasluirea inlauntrul omului a puterii Sfantului Duh. Si implica faptul ca adevarata rugaciune nu este catusi de putin o lucrare omeneasca. Este lucrarea lui Dumnezeu in noi. In rugaciune, Dumnezeu Ii vorbeste lui Dumnezeu; Duhul I Se adreseaza Tatalui in biserica inimii."
*
"(...) Aceasta distorsionare populara a motivului disciplinei postului merge mana in mana cu o nevoie obsesiva de a face totul bine , exemplificata printr-o examinare atenta a ambalajului fiecarui produs pe care il cumparam, pentru a fi siguri ca nu contine urme de carne sau lactate. Ne mandrim cu abilitatea noastra de a renunta la cateva placeri (filme, alcool, sex, inghetata), cel putin in timpul primei si celei de a cincea saptamani din Postul Mare. Si totusi, vechiul Adam ramane in mare parte acelasi. Jerfta noastra se transforma prea frecvent intr-o narcisista lauda de sine si mult prea rar duce la o iubire daruitoare de sine. Inca mai pastram aceleasi vechi rautati, inca mai neglijam anonimii nedoriti din preajma noastra, inca ne mai razbunam ori de cate ori avem posibilitatea. Cu cuvintele Sfantului Vasile, nu mancam carne dar ne devoram faptele."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu